Povodňoví turisté brání záchranářům

04.04.2006 09:00

MF Dnes

    Jižní Morava - K rozvodněným řekám a obrovským lagunám na polích si v těchto dnech dělají výlety „povodňoví turisté“ a někdy s nimi bývá docela potíž.
    Automobily často zablokují přístupové cesty a ztěžují tak práci zejména hasičům. U Rohatce na Hodonínsku se dokonce proháněli na motorových člunech tak neomaleně, že lidem nahrnuli do sklepů vodu, kterou z nich pak lidé pracně a dlouho odčerpávali. „Chápu, že se lidé chtějí podívat na zaplavenou krajinu, ale přece jen by měli být trochu ohleduplnější. Když jsem viděl, jak se na člunech zatočili kousek od domů a vytvořili vlnu, která do nich nahrnula vodu zpátky, tak to už mne opravdu rozčílilo,“ přiznal místostarosta Rohatce Miroslav Králík. Možná ještě v horším světle se předvedli zvědavci na Blanensku v noci z pátku na sobotu, kdy se valila voda z přelitých nádrží Křetínka u Letovic a Bělá u Boskovic. Blansko se kvůli tomu stalo tepajícím městem.

    Starosta Adamova radši kvůli zvědavcům neohlásil povodňovou vlnu. Až do rána chodily kolem řeky davy, a dokonce se k ní přesunuly i bujaré party z barů a restaurací. Některé pokračovaly v pití alkoholu na mostě a lidé v okolí si stěžovali, že rušili noční klid. A ráno pak desítky prázdných lahví na mostě sbírali bezdomovci. Starosta Adamova Jaroslav Bernášek dokonce přiznal, že právě kvůli zvědavcům vlnu valící se z Křetínky raději ani hromadně neohlašovali. „Chtěli jsme, aby se hasiči při zabezpečování protipovodňových opatření a zamezování škod nemuseli prodírat mezi davy a mohli se v klidu věnovat své práci,“ vysvětlil Bernášek. Cílem povodňové turistiky se o víkendu stala také Brněnská přehrada. Lidé si přijeli na vlastní oči prohlédnout, kam sahá hladina v nádrži. Mnozí z nich ovšem chtěli zaparkovat co nejblíže, takže silnici brzy zablokovali. „Třeba hasiči by v té chvíli po cestě neprojeli,“ podotkla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Řidiči podle ní parkovali klidně v zákazu zastavení nebo zákazu stání. Strážníci řidičům domlouvali a snažili se je dostat pryč nebo rozdávali pokuty. „V té době ale také objížděli chataře a varovali je, že je brzo zaplaví voda. Nebyla situace na to, aby všichni lidé v terénu řešili parkování,“ řekla Kapitančiková. I u hodonínského jezu se o víkendu nakupilo tolik pozorovatelů, až v jednu chvíli zablokovali příjezdovou cestu. „Policie tady často zasahovala a vyzívali i rozhlasem, aby práci hasičů nekomplikovali,“ uvedla hodonínská policejní mluvčí Irena Bauer. Nebývale mnoho aut, ale i cyklistů nyní zajíždí i k Moravě a Kyjovce v Mikulčicích, Moravské Nové Vsi, Lanžhotu a dalších obcích. Do lužních lesů se vydali, i když přístupové cesty bránila páska s upozorněním, že kvůli nebezpečí povodní je vstup na zaplavené území zakázaný. „Chtěli jsme se podívat, jak to tady vypadá nyní,“ přiznali na místě mladí manželé z Hodonína.