Morava zlobí, říkají lidé, kteří u ní žijí

31.03.2006 09:00

PRÁVO

    V Rohatci řeka zaplavila domky, v Lanžhotě se přidala ještě Kyjovka a utopila hřiště. Morava zlobí - říkají ti, kteří žijí v její blízkosti. V těchto dnech totiž sledují hladinu řeky a doufají, že nevystoupí výš. Lidé, žijící pod neustálou hrozbou, že jejich domy zaplaví voda, jsou s nebezpečím většinou smířeni. Jak moc dokáže Morava pozlobit, si včera nedobrovolně vyzkoušeli lidé z Lanžhota i z Rohatce na Hodonínsku.

    V Lanžhotě se ke zlobivé Moravě přidala ještě Kyjovka, která tady zatopila fotbalové hřiště. „Na tomto místě byly vždy louky, když je zatopila Kyjovka, chodili jsme se tam jako děti koupat. Bydlela tady jedna rodina a děti jezdily do školy na loďce, moc jsme jim to záviděli,“ řekla Právu obyvatelka Lanžhota, která pracuje v místním sportovním areálu, jenž na loukách v minulých letech vyrostl. Zatopené hřiště a voda v zahrádkách podle ní nikoho z místních neděsí. „Jsme zvyklí, tomu, co tady je, ani neříkáme povodně,“ podotkla s úsměvem. S ledovým klidem přijala vodu i správkyně areálu, kterému se zde říká Na Šlajse. „Ve čtyři ráno se ozvala siréna, tak jsem vykoukla z okna, podívala se na Kyjovku a šla zase spát, tak špatné jako v roce 1997 to nebylo,“ popsala Právu ranní zážitek správkyně, která bydlí přímo u zatopeného hřiště. Lidé se tady přizpůsobili, místní zahrádkáři si postavili chatky na podstavcích, aby na ně voda nemohla. Zahrádky ale takto chránit nemohou, včera byly všechny pod vodou. Z hladiny koukaly jenom vršky stromů a bazén, kde chybělo jen deset centimetrů do chvíle, než jej rozlitá voda naplní. Na vodu se přišla podívat i dvaaosmdesátiletá Růžena Cyprisová, která bydlí v zátopové zóně. „Voda se většinou zastaví u mé zahrádky, k vratům mi došla jen v sedmadevadesátém,“ uvedla. „Myslím, že i tento rok dál nedojde,“ odhadovala hladinu vzduté řeky. Zatopená zahrádka jí nevadí, letos ale na dolní část zasadila jahody pro vnoučata. „Byla bych ráda, kdyby je voda nezničila,“ dodala Růžena Cyprisová, která v domku bydlí sama. Trochu adrenalinu si v Lanžhotě užívá i 47 cyklistů Favoritu Brno, který zde má soustředění. Cyklisti bydlí v ubytovně ve sportovním areálu a podle trenéra jsou sbaleni a připraveni odjet, pokud by hladina řeky stoupla.

    Optimisticky naladěni byli včera obyvatelé zatopených domků v Rohatci, kde hasiči už druhý den od čtyř hodin ráno čerpali vodu ze zatopených prostor. „Ráno byla voda v domku až po kolena, teď je to lepší,“ uvedl Pavel Joura, kterému voda zaplavila dům. „Před devíti lety to bylo horší, to mě taky vyplavila voda, a navíc jsem neměl pojištěný dům. Teď už jsem se poučil, mám pojistku a všechny dražší věci i nábytek jsem si přestěhoval k příbuzným,“ dodal Joura. S úklidem mu pomohou sousedé a příbuzní, kteří v Rohatci bydlí. Čtrnáct místních hasičů a posily z okolních obcí stáli včera u čerpadel celý den. „Nezbývá nic jiného než čekat, až voda klesne,“ podotkl hasič Karel Šebesta, podle něj včera voda oproti noci ze středy na čtvrtek klesla o sedm až osm centimetrů. Stačila ale vytopit dvanáct domků. „Jsme tady na vodu zvyklí, a tak už se ani nerozčilujeme, když se něco takového stane,“ vysvětlila obyvatelka Rohatce.