Co se včera dělo

31.03.2006 09:00

MF Dnes

    LANŽHOT: V okolí Lanžhota protéká kromě Moravy i Kyjovka. Voda se včera rozlila pouze do polí a nezpůsobila větší škody. Ohrožené části obce chrání pytle s pískem i nasypané hráze. Na Kyjovce byl včera setrvalý stav, starosta František Hrčíř předpokládal, že z této strany Lanžhot ohrožen nebude. „Hráze jsou dost nízké a ty starší poměrně podmáčené. Už můžeme jen čekat,“ řekl večer.

    STRÁŽNICE: Morava protéká asi 3 kilometry od města, zatím se vylila jen k ochranným hrázím. Ze dvou mostů odstranili naplaveniny. Hladina Moravy se od rána držela přibližně na stejné úrovni a k vylití z hrází stále chybělo 40 centimetrů. Obyvatelé Strážnice si chodili řeku celý den prohlížet, městští strážníci její hladinu měřili každou hodinu. Povodňová komise předpokládala, že pokud nepřijde vlna, hráze vodu udrží v korytě.

    MIKULČICE: V okolí vesnice se řeka vylila do polí a luk. Spíš než z Moravy však mají mikulčičtí obavy z Kyjovky, která je vyplavila v roce 1997.
Situace hodně závisí na příchodu vodní masy ze sousedního Zlínského kraje, až do včerejšího večera však byla na obou řekách stabilní.

    HODONÍN: Poblíž rybníku Nesyt evakuovali dvě stovky telat, asi patnáct centimetrů vody se přelilo na cestu k mikulčickému památníku. Hladina Moravy byla po celý den asi 40 centimetrů pod úrovní, které dosáhla v roce 1997.

    VESELÍ NAD MORAVOU: Hladina Moravy klesla o 12 centimetrů. Problémy se vyskytly pouze v níže položené části města, kde voda dosahovala až k zahradám.

    ROHATEC: Řeka zaplavila sklepy ve 25 domech. Obyvatelé dvou z nich se museli vystěhovat, povodňová komise byla připravená na další evakuaci.