Voda po celý týden klesala a odhalovala škody

11.04.2006 09:00

NAŠE Slovácko

    Rohatec – Vůně vody a vysoká vlhkost vzduchu se vznášely v okolí obrovského jezera, které se rozlilo pod Rohatcem. Voda po celý minulý týden klesala a se svým ústupem odhalovala napáchané škody. Postižení mohli začít bilancovat následky jarní povodně. „Zatím spíme na zemi. Nábytek jsme před vodou odvezli do staré tělocvičny. Zdivo je vlhké, opadávají nám omítky. Pokud jen trošku vysvitne sluníčko a oteplí se, větráme a děláme všechno proto, aby dům vysychal,“ řekla za šestnáctičlennou rodinu žijící v zatopeném dvojdomku Lenka Brhelová z Rohatce.

    Část rodinných příslušníků minulý pátek obědvala před zatopeným domkem pod širým nebem. Do talířku jim svítilo ostré jarní slunce a nad hlavou se klenula šmolkově modrá obloha. Vytopení lidé ale neměli vůbec žádné myšlenky na vychutnání příjemné atmosféry prvních teplých dnů. Vrásky na čele jim dělaly starosti s úklidem a obavy z toho, co bude dál. „Domek je pojištěný. Přesto máme obavy, kolik vůbec dostaneme. Potřebujeme peníze. Budeme muset dělat nové vnitřní omítky, protože opadávají a pak samozřejmě vymalujeme,“ povzdechl si Ladislav Brhel.

    Na zástupce pojišťoven čekala také rodina Kapříkova a Špičkova, jejichž zatopené domy v Rohatci stojí v ulici Cihelny. „Při nejvyšším stavu nám voda ve sklepech vystoupala až do metrové výšky. Teď je tam půl metru. Co se dalo, tak jsme vyklidili. Máme ale zatopený kotel, takže nemůžeme topit a jsme bez teplé vody,“ uvedla Jitka Lapčíková. „Uklízíme. Obec slíbila pomoc s vysoušeči,“ řekl Jiří Špíšek.

    „Rohatec vlastní dva vysoušeče. Oba jsou v provozu. Nelze od nich očekávat zázraky. Ve slunečném a teplém počasí je nejlepším vysoušečem sluníčko a teplý průvan,“ mínil starosta Stanislav Elšík. Poté upozornil, že v obci bylo šestnáct zatopených domů. Všechny přitom stojí v záplavových zónách, kde už by dnes obec stavební povolení nevydala. V průběhu tohoto týdne budou odborníci ze stavební komise zjišťovat statiku zaplavených budov a rozsah škod.