Osud rohatecké hasičské zbrojnice je nejistý

13.01.2009 09:00

NAŠE Slovácko

    Rohatec – Asi nejvíce zanedbanou obecní budovou v Rohatci je místní hasičská zbrojnice. Přestože v poslední době patří toto téma k nejdiskutovanějším v rámci obecního zastupitelstva, reálné řešení je prozatím v nedohlednu. Zastupitelé se totiž stále nemohou dohodnout, jestli zbrojnici opraví nebo rovnou postaví novou. Důvodů, proč by se měla situace řešit, je přitom celá řada. „Nevyhovuje elektroinstalace, střecha, zdi jsou zvlhlé, chybí odpovídající sociální zařízení a zbrojnice není úplně v pořádku ani po stránce kapacitní,“ vyjmenoval zlomek nedostatků velitel místní zásahové jednotky Tomáš Letocha.

    O opravě zbrojnice, v níž sídlí kromě zásahové jednotky i sbor dobrovolných hasičů, který se v obci věnuje pořádání různých kulturních akcí či výchově mládeže, se přitom nahlas začalo mluvit už před osmi lety. Pro nedostatek financí řešení situace po čase utichlo. Před třemi lety naopak projekt zbrzdily nedořešené pozemkové vztahy a ten je nyní, po změně stavebního zákona, už  nepoužitelný. „Jsme tak na začátku a dokud se zastupitelé pro některou variantu nerozhodnou, z místa se asi nepohneme. Nehledě na to, že už máme jistotu milionové státní dotace,“ upozornil Letocha.

    Podle rohateckého starosty Miroslava Králíka ale jednání na mrtvém bodě rozhodně neuvízlo. „Není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Jisté je, že na jedné i druhé variantě se obec bude muset výrazně finančně podílet. To je také důvod, proč nechceme nic uspěchat. Na druhou stranu je jasné, že vzhledem k dané situaci se musíme rozhodnout co nejrychleji,“ přiznal starosta. Hasiči představitelům obce pro snadnější rozhodování vypracovali i studii, kde porovnali náklady na generální opravu stávající hasičky s výstavbou nové o stejné velikosti. „U rekonstrukce stávající by sice byla suma asi o dva miliony nižší, co se ale týče dispozičního řešení, zůstalo by stejné. Pro výstavbu nové se nám navíc podařilo vytipovat čtyři lokality,“ doplnil velitel hasičů.