Hasiči se teď ptají: Vyjedeme včas?

27.11.2007 09:00

NAŠE Slovácko

    Když voláte hasiče, první člověk, se kterým mluvíte, je operační důstojník. Doposud seděl v Hodoníně. Ode dneška je to ale jinak. Funkci hodonínského operačního střediska totiž přebralo středisko krajské. Tísňové volání tak bude směřovat do Brna. „Všechna krajská operační střediska byla vybavena nejmodernější technikou. Náklady na její pořízení byly však velmi vysoké, proto není možné stejně kvalitně vybavit i okresy. Z tohoto důvodu se v celé republice vše koncentruje do krajů,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

    Při zásahu však mohou rozhodovat i vteřiny a stěhování provází nejistota a spekulace mezi hasiči. Ozývají se hlasy, že operátorům v Brně bude chybět znalost místopisu a předávané informace místním jednotkám tak nebudou vždy zcela přesné a rychlé. Vlna nevole proti tomuto opatření se nedávno zvedla v břeclavském okrese a případ zpoždění hasičů se dostal na stůl hejtmanovi.

    „Odpor jednotlivých velitelů, ale i řadových hasičů ke zrušení operačního střediska v Hodoníně a jeho přesun do Brna plyne možná z nedostatku informací. Nikdo není dopředu schopen popsat, jaké důsledky to pro jednotky bude mít. S hodonínským střediskem se nám spolupracuje velmi dobře, oni znají nás, naše podmínky, techniku i region. Bojíme se, že právě o toto stěhováním přijdeme,“ nastínil své obavy vedoucí okresní odborné rady velitelů Tomáš Letocha.

    Tyto obavy však Haid považuje za zbytečné. „V počáteční fázi budou v Brně sloužit lidé přesunutí z Hodonína. Kampaň rozpoutaná na Břeclavsku je podle mého mínění neadekvátní,“ uvedl mluvčí. Apeloval přitom na občany, aby při volání na nouzové linky uváděli přesné informace a pokud možno se vyhýbali místním názvům. Tím usnadní centrále cílené vyhlášení poplachu a následnou komunikaci s jednotkami.

    Jak vše bude fungovat v praxi, ukáže čas. Každopádně čísla tísňového volání z pevné i mobilní sítě zůstávají: 150, případně 112.