Černá skládka pneumatik lehla popelem

15.01.2008 09:00

NAŠE Slovácko

    Rohatec – Téměř dvě hodiny bojovali profesionální i dobrovolní hasiči z Hodonína, Rohatce, Petrova a Strážnice s požárem černé skládky pneumatik poblíž bývalé pily v Rohatci–Kolonii.

    Ta se rozkládala na ploše více než tří set metrů čtverečních a plameny ji zachvátily z větší části. Celý zásah komplikoval hustý dým. Navíc hořelo pod vedením vysokého napětí, které nebezpečně jiskřilo. Problémy byly i s vodou. Pro potřeby požárů běžně používaný hydrant zamrzl a nějakou dobu trvalo, než se jej podařilo zprovoznit. „Kromě velkého množství vody spotřebovaly zasahující jednotky i sto dvacet litrů pěnidla. Druhý den přesto došlo k dalšímu zahoření a zasahovalo se zde znovu,“ uvedl vyšetřovatel hodonínských hasičů Stanislav Klásek. Příčiny požárů se šetří.

    Společnost E.ON odhaduje škody na desítky tisíc korun. „V důsledku požáru došlo k poškození sekčního spínače. Žárem popraskal i přímo v požářišti stojící betonový sloup a musel být vyměněn. Kvůli opravám však nezůstala bez proudu žádná obydlená oblast“ řekl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

    Neznámý zatím zůstává původ a majitel černé skládky ležící na pozemku Jihomoravských státních lesů. Firma však již neexistuje a většinu jejích závazků převzaly Lesy ČR. „Referát životního prostředí Městského úřadu v Hodoníně nás už o skládce informoval. Uvedený pozemek je ale evidován jako zemědělský a ty přebíral pozemkový fond, my jsme jej doposud nevedli ani v inventurách. Poradíme se s právním oddělením, zda je správné, aby povinnost odstranit skládku padala na naši organizaci. Pokud tomu tak bude, zlikvidujeme ji,“ informoval Bohumil Pipal z Lesní správy Strážnice. Odpovědná za skládku se necítí ani obec Rohatec. „Nemáme s ní nic společného. V žádném případě se nejedná o obecní sběrný dvůr,“ zdůraznil starosta Miroslav Králík.