Zastupitele čeká horké jednání o hasičce

17.02.2009 09:00

NAŠE Slovácko

    Rohatec – Na pořádně rozpálených židlích budou dnes sedět rohatečtí zastupitelé. Čeká je totiž další kolo jednání o budoucnosti polorozpadlé hasičské zbrojnice. Mají sice jasno, že situaci musí co nejrychleji vyřešit. Zda bude lepší budovu opravit nebo rovnou postavit novou, se ale zatím nedohodli.

    Z místa se zastupitelé nepohnuli ani při posledním jednání na sklonku prosince, i když měli jistotu milionové státní dotace. Rozhýbat dnešní jednání hodlá rohatecký starosta Miroslav Králík novou strategií. „Předložím návrh, který by počítal s rekonstrukcí stávající požární zbrojnice a zároveň místního kulturního domu. Jednalo by se sice o dvě různé stavby, ale zaštiťoval by je jeden projekt. Ten by obě stavby sjednotil pod multifunkční objekt a na odhadovanou investici asi třiceti milionů by tak bylo možné získat další dotace,“ objasnil Králík. V záloze má údajně další varianty, ty ale nechce před jednáním obecního zastupitelstva zveřejňovat.

    Podle studie vypracované stavební komisí by přitom oprava hasičky vyšla přibližně na osm milionů, výstavba nové pak na dvanáct milionů korun. „Rekonstrukce je levnější variantou, ale má také spoustu záporů. Po celou dobu oprav nebude mít naše jednotka kde fungovat. Navíc, není možné stávající zbrojnici, která je kapacitně nevyhovující, rekonstrukcí rozšířit či změnit její dispoziční řešení,“ namítl velitel zásahové jednotky hasičů Tomáš Letocha. Na stranu rohateckých dobrovolníků se staví také většina příspěvků v diskuzi, kterou na toto téma založili hasiči na svých webových stránkách. „Přikláním se spíše k výstavbě nové zbrojnice. Měl jsem možnost se tam párkrát podívat, budova je opravdu neekonomická a navíc už i nebezpečná,“ zhodnotil například přispěvatel Jaromír.

    Otázka, jak se zchátralým domkem naložit, se objevila před více než osmi lety. Existoval dokonce projekt, z nejrůznějších důvodů ale ze záměru vždy sešlo.