Vytopení se vracejí domů

11.04.2006 09:00

Rovnost

    V Rohatci se pomalu vzpamatovávají z povodně. Lidé ze zatopených míst sčítají škody na svých příbytcích. Nyní začínají s úklidem a prvními opravami. Šok čekal obyvatele vytopených domů v Rohatci poté, co voda ustoupila. Při prohlídkách svých domů teprve poznali zatopení v Rohatci tvrdou realitu. Podmáčený nábytek, opadávající omítka, zeď držící masu půdy, jež se povážlivě naklání do dvora. „Maminku mám nastěhovanou u sebe. Její dům nebude ještě dlouho obyvatelný. Nemá ho ani pojištěný,“ řekla místní Zdeňka Látalová. Ta bydlí od své matky jen přes cestu a voda se jí zastavila těsně u domu. „První noci jsme spali i se psem na půdě,“ doplnila. Sousední rodina Zychova se kolem domu ještě dlouho bude pohybovat jen po chodníčcích pytlů s pískem. „V pokojíčku už mi opadává omítka,“ posteskla si dcera Denisa. Ani tato rodina nemá dům pojištěn.

    Dvůr Vojtěcha Bělocha v téže ulici zase může každým momentem zavalit násep, který drží jen podmáčená zeď. „Ta už padala při posledních povodních. Byli tu statici, snad něco vymyslí,“ sdělil. Lidé v Rohatci se do svých domů mohli vracet i v době, kdy byly zatopeny. Díky tomu byly neustále pod kontrolou. V současné době si již odčerpávají vodu ze sklepů majitelé sami. „Už to zvládnou, teď se tam tlačí jen spodní voda. Kdyby se něco stalo, jsme v pohotovosti,“ řekl dobrovolný hasič Petr Polach. Své pocity z povodní dokáže popsat jenom těžko.  „Musí se to zažít, vidět ty lidi. Rozhodně bych tam nechtěl bydlet, je to pro ně katastrofa, sotva se vzpamatovali z minulé velké vody a už ji tu mají zase,“ řekl hasič.

    Podle starosty Vladimíra Elšíka je stále v pohotovosti povodňová komise a pro lidi jsou připravena čerpadla, vysoušeče a čistící prostředky. „Všichni jsou už unavení a podráždění,“ řekl Elšík, kterého potěšila nabídka pomoci od starosty z Plané na Karlovarsku. A to i přesto, že nakonec nebyla potřebná. Nyní postižení povodní očekávají příjezd pracovníka České pojišťovny, který zjistí rozsah škod.