Požár domu způsobil vadný radiátor

03.02.2012 16:30

firebrno.cz

 

Technická závada na elektrickém olejovém radiátoru dnes ráno způsobila požár rodinného domu v Rohatci na Hodonínsku. V domě v Mírové ulici začalo hořet v pokoji ve zděném přístavku ve dvoře, ve kterém spala a krátce předtím vstala a odešla do chodby přední části domu 58letá žena. Když se vracela, přístavek byl plný kouře a z jeho části už šlehaly plameny. Ženě se s pomocí sousedů ještě před příjezdem hasičů z domu podařilo dostat do bezpečí svého 81letého otce, který se pohyboval na invalidním vozíku, a o rok mladší matku. Protože žena měla popálenou pravou ruku a všichni tři obyvatelé domu si stěžovali na problémy s dýcháním, zdravotníci je převezli do nemocnice.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 6.47 hodin, k zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Hodoníně a dobrovolní hasiči z Rohatce, Petrova a Strážnice. Při jejich příjezdu se ze střechy domu valil hustý černý dým. Z přístavku ve dvoře se oheň rozšířil do chodby a na stropy i krovy střechy přední části domu. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích po vypnutí přívodu el. proudu a plynu proti plamenům postupně nasadili čtyři vodní proudy. Kromě domu zasaženého požárem hasili také podkroví sousedního domu, do kterého se požár rozšířil společným půdním prostorem. Protože nad oběma domy vedly dráty el. vedení, k jeho vypnutí hasiči zavolali pracovníky rozvodných závodů.

Účinný zásah komplikoval silný mráz, kvůli kterému namrzala střecha, po níž se hasiči pohybovali. V přístavku i v přední části domu se také propadly prohořelé stropy. Zasahující hasiči při tom nebyli zraněni, padající trámy jim ale přesekly hadici jednoho vysokotlakého proudu.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 8 hodin. Protože požár stále prohoříval mezi zbytky zřícených trámů stropů a oheň se dále šířil do půdního prostoru sousedního domu, hasiči museli konstrukci střechy i stropů postupně rozebírat a dohašovat žhnoucí části. K vyhledávání skrytých ohnisek hoření nasadili termokameru. Likvidaci požáru ukončili v 11.29 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

Starší přízemní dům o půdorysu zhruba 10 krát 10 metrů požár téměř zničil, v sousedním domě o půdorysu zhruba 8 krát 10 metrů požár poškodil část konstrukce střechy a stropů. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu stanovil na 1,2 miliony korun.