Novinový článek

01.02.2004 09:00

Rohatecká obec

    Taky se Vám zdá, že ten čas nějak rychle letí? Ještě před nedávnem jsme slavili Nový rok, krátce nato jsme se rozloučili s plesovou sezonou a už je tu jaro, kterého jsme se nemohli dočkat. Vypadalo to, že snad ani nepřijde. Ale je tu a všichni hned tak nějak pookřáli. Že by  za to snad mohlo sluníčko? Co nového se od posledních událostí stalo? Trochu jsme slavili …

    Po desetileté odmlce, kdy v Rohatci nefungoval sbor dobrovolných hasičů se 27.2.1999 sešla ustavující valná hromada a první sobotu v měsíci březnu téhož roku byla znovu otevřena hasičská zbrojnice. Letos, tedy přesně 5.3. 2004, jsme oslavili již páté narozeniny a doufejme, že nikoli poslední. Oslava proběhla takříkajíc „v kruhu rodinném“a já bych ráda  popřála všem, kteří se nějak podílí na vedení a fungování celého sboru pevné nervy, pokud možno vždy dobrou náladu a spoustu dobrých nápadů, aby těch příštích oslav bylo ještě hodně.

    Ani trocha práce nám neublížila … Zatím jednou z letošních největších akcí, kterou jsme zorganizovali byl, bezesporu sběr železa, který se dle mého skromného názoru nad očekávání povedl. A to ke spokojenosti všech. Alespoň jsem doposud ze strany občanů nezaregistrovala žádné stížnosti. I když byl již týden před naší akcí přistavený kontejner na železo u školky, železa bylo „habakuk“. Naši siláci ho sváželi od ranních hodin do pozdního večera. A že si pěkně mákli o tom nikdo nepochybuje. Ale holky samozřejmě také nezahálely. Kromě toho, že se pustily do jarního úklidu zbrojnice a „vysmejčily“ každý kout, fungovaly zároveň jako dispečink a hlásily, kam se musí ještě rozhodně zajet a na koho se nesmí zapomenout. Původně přistavený kontejner zdaleka nestačil, a i když se v průběhu dne podařilo sehnat ještě jeden, vypadalo to nakonec před zbrojnicí jako v soukromém kovošrotu. A výsledek? 9570 kg železa, pěkná hromádka, co říkáte? Chtěla bych ještě jednou moc poděkovat všem, kteří přispěli svou troškou a měli s námi trpělivost.

    Pít či nepít … Tak jako každý rok i letos se v neděli před Velikonoci konala oblastní výstava vín spojená s degustací. Pořádající svaz zahrádkářů nás opět poprosil o pomoc při rozlévání vzorků, kterých  tentokrát bylo na 500. A tak se již zmíněného „maratonu“ zúčastnilo i pět dobrovolníků z našich řad. Každý si bezpochyby přišel na své, a tak není divu, že vína tekla proudem až do večerních hodin. Všichni se dobře bavili a doufám, že jsme k tomu alespoň trochu přispěli i my.

    Běhám, běháš, běháme … K další akci, které se každoročně aktivně účastníme, patří u nás již dlouhodobě zavedená Rohatecká desítka. Koná se pravidelně 8.5. a hasiči zde zajišťují úpravu a především bezpečnost trati. Nemluvě o tom, že v závodu samém máme jak se lidově říká „želízko v ohni“ a to v podobě Luďka Durďáka. I tentokrát se závodu zúčastnil a skončil na krásném sedmém místě. Gratulujeme a jen tak dál! Počasí se vyvedlo a závodníky neodradilo ani pěkně připalující sluníčko.

    Asi by to chtělo trochu pohybu … (sportem ku zdraví). Udržovat si kondici je zapotřebí, a tak se o to někteří z nás snažili přes zimu v tělocvičně, ale nejlépe se jistě všichni protáhli při turnaji v ping-pongu. Toto klání se konalo již třetím rokem a vyhlašuje ho starosta sboru, který zajišťuje i výherní pohár pro první místo jak v mužské, tak v ženské kategorii. Proto není divu, že všichni již měsíce dopředu pilně trénují a každý chce vyhrát. Letošního turnaje se zúčastnilo 11 hráčů a vítězné poháry si na konec domů odnesla Veronika Hlávková a Laďa Matějíček. Zkrátka, ostatní musí ještě hodně trénovat a počkat si napřesrok!

    Ale sezona se blíží, a tak hlavní prioritou se opět staly tréninky. První trénink se konal již 19.3., hned jak se trochu oteplilo. Byl sice jen na sucho (bez vody), ale i tak dal některým pěkně zabrat. Dlouhá zima se prostě nezapřela. Teď už se trénuje naplno. Okrskové kolo, které proběhne v Prušánkách 16.5., se nezadržitelně blíží, a proto je nutné přitvrdit.

    Závodníci na místa, připravte se … Také naše mládež začala s intenzivním tréninkem, čehož si zajisté všimli zejména Ti rodiče, jejichž ratolesti nyní tráví ve zbrojnici mnohem více času než tomu bylo během zimních měsíců. Ale jistě to nebude na škodu a odměnou jim budou úspěchy, které na ně čekají. A první se již dostavily. Sezonu zahájily první květnovou neděli ve Ždánicích, odkud si mladší žáci přivezli pohár za 3. místo a starší žáci skončili na 4. místě. Následující neděli v Mistříně pak jen potvrdili skvělou formu umístěním na 1. místě mladší a 3. místě starší. Přeji jim, ať jim ten elán a odhodlání vydrží.  

    Hóóóóříííí, hóóóóřííí … Ovšem ani naše zásahová jednotka nezahálí. Na své konto si připsala první výjezd tohoto roku. Bylo to 22.4. a jednalo se o lesní porost v oblasti Hodonín – písečné rybníky. Naštěstí nešlo o rozsáhlý požár a do hodiny bylo vše zcela pod kontrolou a uhašeno. Přesto by bylo skvělé, kdyby bylo podobných akcí co nejméně.

    Na závěr malá pozvánka … Ráda bych všechny naše příznivce, ale i zarputilé nepřátele pozvala na ROHATECKOU SOUTĚŽ, která se bude konat v sobotu 14.8. na křižovatce u kulturního domu. Jste srdečně zváni. S sebou jen dobrou náladu a zdravé hlasivky.