Malá garáž, bez sprch. 60 let stará zbrojnice nestačí, hasiči dostanou novou

08.08.2017 08:03

Hodonínský deník

 
Všemi hlasy se rohatečtí zastupitelé na posledním zasedání zavázali, že přestaví současnou hasičskou zbrojnici. Šedesát let stará budova nevyhovuje početnému dobrovolnému sboru ani vytížené výjezdové jednotce. „Je tam ještě původní rozvod elektřiny i vody, sítě jsou v hodně špatném stavu. Rozměry garáže nedostačují současné technice, pokud bychom usilovali o novou cisternu, tak s ní nevjedeme dovnitř,“ přiblížil nynější stav velitel zásahové jednotky a místostarosta obce Tomáš Letocha.
Stavba navíc trpí vlhkostí a omítka plísní. „Tento starý dům nedostačuje kapacitně a téměř nemá sociální zázemí, je tady jen jeden záchod a žádné sprchy,“ posteskl si velitel.
 
Jelikož je stav objektu opravdu špatný, rozhodli se Rohatečtí přímo pro demolici a stavbu nové hasičárny na místě současné. „Mluví se o ní u nás už více než deset let. Až do posledního zastupitelstva ale nebylo rozhodnuté, kde bude stát. Díky tomu můžeme začít s projektovou dokumentací a s žádostí o dotaci,“ vysvětlil Letocha.
 
Sbor dobrovolných hasičů má v Rohatci sto dvacet členů a výjezdová jednotka čtyřiadvacet. Ročně má až čtyřicet zásahů.
 
Jak doplnil starosta tříapůltisícového Rohatce Jarmila Adamec, žádost o dotaci se musí podat do konce května příštího roku. „Počítáme, že pokud uspějeme, v roce 2019 se bude hasičárna stavět. I pokud dotaci nedostaneme, tak jsme se jako zastupitelé shodli v tom, že bychom stavbu zafinancovali z obecního rozpočtu. Nadešel čas se k tomu postavit čelem a problém s nevyhovující budovou na dlouho vyřešit,“ dodal starosta.
 
Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/60-let-stara-zbrojnice-plesnivi-ma-malou-garaz-rohatecti-hasici-dostanou-novou-20170803.html